합기도

 

Hapkido is een Koreaanse gevechtskunst.

Hapkido is eerst en vooral een gevechtskunst. 
Door constante oefening en training maakt de beoefenaar zich een aantal technieken meester waardoor hij zich reflexmatig zal kunnen verdedigen tegen alle mogelijke aanvallen. 
Hiervoor maakt hij gebruik van meest uiteenlopende technieken gaande van controlerende- tot 'afmaak'technieken met evenwel de nadruk op controlerende technieken. Hapkido is echter ook een levenswijze ("do") die bijdraagt tot een goede gezondheid en een gezonde geestelijke instelling. Veel Aziatische gevechtskunsten, en zo ook het Koreaanse Hapkido, zijn ontstaan vanuit een Boeddhistische achtergrond waarbij respect voor de mens en de natuur centraal staan. Zo ook dus bij Hapkido.

 

Hapkido is de kunst om fysieke technieken te combineren met innerlijke kracht.

합  (Hap) = alles samen, de harmonie van lichaam en geest

기  (Ki) = de innerlijke kracht die in ieder van ons aanwezig is

도  (Do) = de weg, de manier, de kunst

Door het oefenen van Hapkido zal je meer zelfvertrouwen krijgen, een positiever zelfbeeld ontwikkelen, respect voor mensen en voorwerpen krijgen, je zelfbeheersing verbeteren, je fijne motoriek verbeteren, je conditie verbeteren, leniger worden, spieren ontwikkelen, enz…


Hapkido is meer dan zomaar een gevechtsport.

Het is een kunst die je heel je leven kan beoefenen want je bent nooit te oud om te leren. Je lichaam en geest worden constant getraind om tot een perfecte harmonie te komen. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Een goede gezondheid is essentieel voor een gelukkig leven.

 

Hapkido, sport of zelfverdediging?

Vanzelfsprekend kan je Hapkido puur als sport beoefenen. Je zal gegarandeerd je conditie vergroten en een grotere lenigheid bekomen.
Bovendien worden je reflexen en coordinatie aangescherpt.
Het enorme gamma aan technieken biedt de Hapkido-beoefenaar echter ook de mogelijkheid om zichzelf of een derde op een gepaste manier te verdedigen volgens de regels van de wettige (zelf)verdediging.

Hapkido is dus een prima manier om aan sport te doen en daarbij ook nog zelfverzekerder en relaxter door het leven te kunnen gaan.

 

Wat leer je tijdens de Hapkido-trainingen?

Tijdens de Hapkido-trainingen leer je verschillende basisonderdelen zoals:
val-breken en rollen, bevrijdingstechnieken, afweren, slagen, trappen en stoten, het uit evenwicht brengen van de tegenstander door hevel- en hefboomtechnieken, het controleren van de tegenstander gebruik makend van klemmen en grepen, arrestatietechnieken, verdediging tegen wapens, enz.

In een gevorderd stadium leer je omgaan met wapens, zoals de korte stok, lange stok, touw (sjaal), waaiers, zwaard, enz.

Hapkido kent verder ook het gebruik van drukpunten (ook gebruikt bij acupunctuur en acupressuur).
Deze drukpunten worden bij Hapkido gebruikt om de tegenstander met een onschadelijke pijnprikkel tijdelijk buiten gevecht te stellen.

 

Hapkido-stijlen

Er zijn verschillende Hapkido-stijlen en de Belgian-Dutch Sin Moo Hapkido Association volgt daarvan de twee wellicht voornaamste stromingen, met name het Sin Moo Hapkido van stichter dojunim Ji Han-Jae en het door de Koreaanse regering erkende Hanminjok Hapkido dat een van de grootste organisaties  is.

Meer informatie over deze verschillende stijlen vindt u op de desbetreffende pagina's.

Klik hier voor meer informatie over Sin Moo Hapkido.

Klik hier voor meer informatie over Hanminjok Hapkido of bezoek de pagina van Hanminjok Hapkido Internationaal.

 

Demoteam in Korea - 2013